Yachting Art Magazine

Comerțul maritim în cădere liberă în Marea Neagră

Oficialii ucraineni au denunțat exercițiile navale rusești în largul coastei lor din Marea Neagră, afirmând că prezența navelor de război face "imposibilă" navigarea pe această rută comercială aglomerată. Până în prezent, comercianții au fost mai prudenți în evaluarea lor, dar datele VesselsValue arată un impact vizibil asupra volumelor comerciale. Comentariu de Vivek Srivastava, analist comercial senior la VesselsValue.

Comerțul maritim în cădere liberă în Marea Neagră
Comerțul maritim în cădere liberă în Marea Neagră

"Marea Neagră", explică Vivek Srivastava, "este o regiune importantă de export pentru mai multe mărfuri cheie, inclusiv petrol brut, produse petroliere rafinate, gaz petrolier lichefiat (GPL), oțel, cereale și alte produse agricole. Exporturile de mărfuri uscate în vrac au avut o lună ianuarie deosebit de puternică. Cu toate acestea, după cum arată graficul de mai sus, livrările de mărfuri uscate din februarie sunt pe cale să înregistreze o scădere de 44% de la o lună la alta. Acestea sunt cu 15% sub media pe cinci ani pentru această perioadă a anului și se află la limita inferioară a intervalului de variație 2017-2021."

În ceea ce privește petrolul, situația este și mai gravă, potrivit lui Vivek Srivastava: "Exporturile de petrol se descurcă și mai rău, deși există și alți factori, cu o cerere în general slabă pentru țițeiul din regiunea caspică raportat de rafinăriile asiatice, care reprezintă o mare parte din baza sa de clienți. Exporturile din ianuarie au fost din nou relativ puternice, după cum arată graficul de mai jos. Dar volumele din februarie vor suferi o scădere de 45% de la o lună la alta și vor fi cu 37% sub media pe cinci ani pentru această perioadă a anului."

"Între timp, volumele de GPL sunt afectate într-o oarecare măsură, dar nu sunt la fel de grav afectate. Printre acestea se numără amoniacul, utilizat în principal pentru producția de îngrășăminte, și alte gaze chimice. Exporturile din Marea Neagră sunt pe cale să înregistreze un declin de 27% de la o lună la alta, ceea ce le plasează cu aproximativ -24% sub media pe cinci ani și la capătul inferior al intervalului 2017-2021."

Datele arată că schimburile comerciale din Marea Neagră sunt cel puțin parțial blocate.

Comerțul maritim în cădere liberă în Marea Neagră

Share this post

Comment on this post