Yachting Art Magazine

Åses och Roberts Båtdröm: seglingen för samman familjen

Med segelbåten Hallberg-Rassy 412 för Åse Lund och Robert Laigar sin bortgångna fars traditioner vidare, nämligen passionen för båt- och sjöliv. Närheten till den fantastiska västkusten och syskonens estniska ursprung har förenat Åses och Roberts familjer i en och samma båtdröm.

Elvine har varit en träffpunkt för storfamiljen i flera svenska kustpärlor under den gångna sommaren.

Elvine har varit en träffpunkt för storfamiljen i flera svenska kustpärlor under den gångna sommaren.

Den svenska västkusten är känd för sin vackra skärgård. Med sina över 8 000 öar, små holmar och före detta fiskebyar är det en unik seglingsmiljö. För Åse och Robert, som till vardags arbetar som programchef respektive fastighetsmäklare, har skärgården alltid varit den perfekta platsen att tillbringa sin fritid på.

– Det började 1974, när vår pappa Ulo köpte ett skrov och ställde det på baksidan av vårt hus i Göteborg, förklarar Robert.

Under åren som följde byggde Ulo hela båtinteriören, och så snart båten hade sjösatts blev västkustens skärgård familjens nya trädgård. Men havet och livet till sjöss har ännu djupare rötter i familjen. Ulos föräldrar kom från Estland och flydde under andra världskriget över Östersjön i små båtar.

Familjen Lund – Åse, hennes man Jan och barnen Alma och Albert – hade haft ett antal motorbåtar innan de köpte sin första Hallberg-Rassy 34 år 2012. Robert, hustrun Maria och sönerna Hugo och Joel hade haft två Hallberg Rassy-båtar, en 29 och en 310, innan de båda familjerna började fundera på att köpa en båt tillsammans.

– Vi hade samma rutter, samma hamnar och ungefär samma typ av båt. Det verkade logiskt att göra det till en rutt, en hamn och en båt, säger Åse.

Våren 2016 bestämde de sig för att köpa en Hallberg-Rassy 412 tillsammans. För Åse och Robert var det viktigt att sätta sin egen designprägel på båten, så att den verkligen passade familjernas behov. Invändigt måste den vara tillräckligt stor för att rymma åtta familjemedlemmar under en seglingshelg.

Varje Hallberg-Rassy byggs för hand, och familjerna följde entusiastiskt arbetets gång. Den här gången utfördes det inte på den egna bakgården utan på Hallberg-Rassys varv i Ellös. Våren 2017 var Elvine klar att sjösättas.

– Namnet Elvine kommer från vår farfars mor Elvine. Hon kom från Estland, och vår far namngav sin båt efter henne. Vi ville också använda det namnet, säger Robert.

För Åse handlar båtdrömmar om att få dela årets bästa ögonblick med de människor som står henne närmast – en besättning hon litar på och känner sig helt avslappnad tillsammans med. Ännu har alla åtta familjemedlemmarna inte varit ombord samtidigt, men Elvine har varit en träffpunkt för storfamiljen i flera svenska kustpärlor under den gångna sommaren.

– Ute till sjöss måste alla som är ombord på båten dela på en mycket liten yta. Man måste kunna kompromissa och lösa problem som uppstår direkt. Därför är seglingen ett perfekt sätt att samla familjen, säger Robert.

Det råder inget tvivel om att Åse och Robert är lika ambitiösa med sina planer som pappa Ulo en gång var. De vill förverkliga familjens alla båtdrömmar.

Åse och Robert kör de flesta sträckor med segel, men uppskattar ändå komforten hos Hallberg-Rassy 412 och den bekvämlighet som Volvo Pentas D2-75-motor ger.

Åse och Robert kör de flesta sträckor med segel, men uppskattar ändå komforten hos Hallberg-Rassy 412 och den bekvämlighet som Volvo Pentas D2-75-motor ger.

FAKTARUTA: HALLBERG-RASSY 412

  • Konstruktör:    Germán Frers
  • Skrovlängd:    12,61 m / 41’ 5”
  • Deplacement, tom standardbåt:    11,1 t / 24 400 lbs
  • Segelarea med Genuafock:    90,1 m / 2 970 ft2
  • Masthöjd över vattenytan, utan Windex:    19,65 m / 64’ 6’
  • Ståhöjd salong:    1,96 m / 6’ 5’’
  • Motor:    Volvo Penta D2-75 / 130S
  • Antal cylindrar:    4
  • Cylindervolym:    2,2 liter
  • Effekt vid vevaxel:    55 kW / 75 HP

Share this post

Comment on this post