Yachting Art Magazine

Immaterialrätt - Brunswick stämmer Volvo Penta

Immaterialrätt - Brunswick stämmer Volvo Penta

Brunswick Corporation, världens ledande tillverkare av fritidsbåtar genom sina verksamheter inom marinmotorer, fritidsbåtar, marintjänster, reservdelar, utrustning och förbrukningsvaror, har lämnat in en stämning i USA mot konkurrenten Volvo Penta, där man hävdar stöld av immateriella rättigheter.

Klagomålet, som lämnades in den 1 februari i den amerikanska distriktsdomstolen för det östra distriktet i Virginia (Richmond), gäller Volvo Pentas Assisted Docking System, en dockningslösning som underlättar hamnmanövrering, som påstås göra intrång i fem patent som Mercury Marine, ett varumärke från Brunswick, har lämnat in på detta område.

Brunswicks stämningsansökan avser ekonomisk kompensation och royalties för varje lösning som säljs av Volvo Penta.

Stämningen har lämnats in i USA mot Volvo Penta of the Americas och kan förebåda liknande förfaranden på andra håll i världen.

Situationen är svår för Volvo Penta sedan branden i dess gjuteri för motorblock (Skövde) och konkursen för dess tyska underleverantör på detta område (Hallberg Guss). Den svenska motortillverkaren förlorar för närvarande stora projekt på sina traditionella marknader för inombordsmotorer för segelbåtar, men också och framför allt inom den viktiga sektorn för inombordsdieselmotorer för motorbåtar, som är dess kärnverksamhet. Detta klagomål kommer inte att förbättra företagets resultat.... Det bör noteras att ett liknande fall mellan två europeiska varv som specialiserat sig på lyxiga öppna båtar avslutades för några år sedan med en förhandling där det felande varvet åtog sig att betala royalties till sin konkurrent, som hade skapat den förskingrade designen, för varje båt som såldes. 

Share this post

Comment on this post