Yachting Art Magazine

Yacht Charter - PPF och Bénéteau förvärvar svenska Navigare Yachting och franska Dream Yacht Charter

En stor framgång inom yachtchartersektorn. PPF- och Bénéteau-koncernerna har gått samman för att ta kontroll över världens främsta yachtcharterföretag, Dream Yacht Charter i Frankrike, och världens tredje, Navigare Yachting i Sverige!

Yacht Charter - PPF och Bénéteau förvärvar svenska Navigare Yachting och franska Dream Yacht Charter

Inom yachtchartersektorn, som har drabbats hårt av reserestriktioner under de senaste månaderna, har hälsokrisen haft den direkta konsekvensen att den har lett till en konsolidering som ingen skulle ha förväntat sig för ens 18 månader sedan.

I går kväll meddelade PPF- och Bénéteau-koncernerna att de genom ett samriskföretag som till 59 procent ägs av PPF och 41 procent av Bénéteau har gått samman för att ta kontroll över Dream Yacht Charter och Navigare Yachting, två ledande företag inom sektorn som under de senaste månaderna har försvagats av hälsokrisen.

Alla känner till Bénéteau-gruppen inom båtbranschen, där den är världens nummer två genom sina åtta internationella varumärken Bénéteau, Jeanneau, Prestige, Lagoon, Excess, Four Winns, Wellcraft och Delphia, men PPF är mindre känd.

PPF är den största industrikoncernen i Centraleuropa, med tjeckiskt ursprung och en omsättning på över 8 miljarder euro, och är verksam inom bank-, konsumentkredit-, försäkrings-, läkemedels-, järnvägs- och mediesektorn.

Genom förvärvet av Dream Yacht Charter och Navigare Yachting skapar de två partnerna världens främsta yachtcharterföretag, en verksamhet där de två enheterna, innan covid, hade en omsättning på 200 miljoner euro, för en flotta på nästan 1 200 båtar, placerade i mer än 50 småbåtshamnar!

Det stora intresset i denna verksamhet är att den bygger på en återkommande ekonomisk modell - utom i exceptionella situationer som i fallet Covid - som till stor del drivs av Internetapplikationer, där Dream Yacht Charter har en guldklimp, Sam Boat, en av de ledande i sitt slag, med sig i övertagarkorgen.

PPF är starkt verksamt inom bankverksamhet, konsumentkrediter och försäkringar och stärker sin ställning i denna till stor del digitalt drivna sektor.

För Bénéteau ligger detta inträde i yachtchartersektorn helt i linje med den omorganisationsplan som Jérôme De Metz tillkännagav den 9 juli 2020, en plan som består av tre olika delar: en produktdel med skapandet av ett varumärkeshus, en industridel med omorganisation av fabrikerna efter båttyp snarare än efter varumärke och slutligen en del "nya affärer".

Förvärvet av Dream Yacht Charter och Navigare Yachting, vars affärsmodell och digitala modell utan tvekan förutser nya användningsområden för det ledande båtföretaget, är en del av denna tredje fas.

Det bör noteras att PPF och Bénéteau har tagit över 87 % av Dream Yacht Charters kapital, där grundaren Loïc Bonnet är minoritetsägare och styrelseledamot, och 50 % av Navigare Yachting, med en option på resterande 50 %.

Avkodning - PPF-Bénéteau-tandemets köp av Dream Yacht Charter är ett hårt slag för Fountaine-Pajot, den tidigare referensaktieägaren, som utan tvekan kommer att behöva ta hand om förlusten. Dess dåvarande partner, investeringsfonden Newstage Capital, lägger tillbaka 2,6 miljoner euro i potten för att behålla en minoritetsandel på 8,7 % av kapitalet. Att två långvariga industrimän har kommit till huvudstaden är utan tvekan goda nyheter för dess framtida utveckling. Enligt våra uppgifter kommer Dream Yacht Charter efter detta förvärv inte längre att vara distributör (återförsäljare) av Dufour-yachter (Fountaine-Pajot Group), men kommer fortfarande att tillåta uthyrning inom sin flotta.

Share this post

Comment on this post