Yachting Art Magazine

Video - met Harmo innoveert Yamaha Marine in elektrische scheepsmotoren

Als motorfabrikant investeert de Yamaha Group in de eerste plaats fors in elektromotoren, die in de toekomst zijn motoren, fietsen, quads en pleziervaartuigen zullen uitrusten. Met één doel: ook op dit gebied wereldleider zijn!

Als Yamaha Marine tot nu toe elektrische buitenboordmotoren met een laag vermogen heeft gehad, die voornamelijk worden gebruikt als secundaire motoren voor de sportvisserij, dan zou de Japanse groep de komende maanden veel meer moeten verrassen met veel krachtigere motoren.

Zo heeft Yamaha Marine eind juli een tipje van de sluier opgelicht over het Harmo-project, dat op de Mets 2016 werd onthuld en waarop het bedrijf sindsdien zeer discreet was, dat bestaat uit een volledig elektrisch aangedreven voortstuwings- en stuursysteem voor pleziervaartuigen.

Dit revolutionaire systeem werd voor het eerst getest op 7 augustus in Hokkaido, Japan, op het Otaru-kanaal, in een configuratie met een dubbele motor.

Harmo: een complete motorisering en besturing voor elektrische boten

De Harmo technologie bestaat uit elektromotoren, bedieningselementen en een joystick en zorgt voor een unieke, zeer eenvoudige en intuïtieve rijervaring. 

Vanuit een technisch oogpunt heeft Yamaha een specifieke basis ontworpen, te installeren op de spiegel van de boot, zoals een hek-aandrijving, waarin een schroef is geïntegreerd die vastzit aan een directionele (zoals een pod) straalpijp, gemotoriseerd door middel van magneten. Deze innovatieve technologische keuze zou het mogelijk maken om te profiteren van een sterke stuwkracht, bij lage snelheid.  

In combinatie met Yamaha's joystick-technologie zou Harmo een onthutsend comfort en gemak bij het besturen bieden, aangezien de dubbele motor een uitzonderlijke manoeuvreerbaarheid zou bieden, met name bij manoeuvres in de haven.

Focus op Europa

Yamaha's oorspronkelijke doelmarkt zou de binnenwateren zijn, voornamelijk in Europa, waar de milieunormen de strengste ter wereld zijn.

Deze markt is inderdaad aanzienlijk, tussen de scheepvaart op kanalen, meren en rivieren in Frankrijk, Nederland, Duitsland, België, Polen, Zweden en Groot-Brittannië.

Opgemerkt moet worden dat het Harmo-project van Yamaha deel uitmaakt van de meer globale aanpak van het bedrijf, genaamd "ART for Human Possibilities, Rethinking Solutions, Transforming Mobility".

Dit project is gebaseerd op de andere mobiliteiten die door de Japanse motorisering worden aangepakt: fietsen, motoren, golfwagens, quads, rolstoelen, drones.... 

Video - met Harmo innoveert Yamaha Marine in elektrische scheepsmotoren
Video - met Harmo innoveert Yamaha Marine in elektrische scheepsmotoren
Video - met Harmo innoveert Yamaha Marine in elektrische scheepsmotoren
Video - met Harmo innoveert Yamaha Marine in elektrische scheepsmotoren

Share this post

Comment on this post