Yachting Art Magazine

Video - Yamaha Marine innoverar inom elektriska marina motorer

Som en motortillverkare investerar först och främst Yamaha Group kraftigt i elektriska motorer, som kommer att utrusta sina motorcyklar, cyklar, fyrhjulingar och fritidsbåtar i framtiden. Med ett mål: att vara världsledande på detta område också!

Om Yamaha Marine hittills har haft lågmotordrivna utombordsmotorer, främst används som sekundära motorer för sportfiske, borde den japanska gruppen överraska mycket under de kommande månaderna med mycket kraftigare motorer.

I slutet av juli lyftte således Yamaha Marine ett hörn av slöjan på Harmo-projektet, som presenterades vid Mets 2016 och som företaget sedan dess hade varit mycket diskret, som består av ett komplett elektriskt framdrivnings- och styrsystem dedikerat till fritidsbåtar .

Detta revolutionerande system testades för första gången den 7 augusti i Hokkaido, Japan, på Otaru-kanalen, i en konfiguration inklusive en dubbelmotor.

Harmo: ett komplett motoriserings- och styrsystem för elbåtar

Harmotekniken består av elmotorer, reglage och en joystick och ger en unik, mycket enkel och intuitiv körupplevelse.

Ur teknisk synvinkel har Yamaha utformat en specifik bas, som ska installeras på aktersidan av båten, som en akternhet, och integrera en propell fixerad till ett riktningsdys (som en skida) munstycke, motoriserat med magneter. Detta innovativa tekniska val skulle göra det möjligt att dra nytta av ett starkt drivkraft med låg hastighet.

I anslutning till Yamahas joystick-teknik skulle Harmo erbjuda oroande komfort och enkel pilotering, eftersom den dubbla motorn skulle ge enastående manövrerbarhet, särskilt i hamnmanövrar.

Fokusera på Europa

Yamahas initiala målmarknad skulle vara inre vattenvägar, främst i Europa, där miljöstandarder är de strängaste i världen.

Denna marknad är verkligen betydande mellan navigering på kanaler, sjöar och floder i Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Belgien, Polen, Italien, Sverige och Storbritannien.

Det bör noteras att Yamahas Harmo-projekt är en del av företagets mer globala strategi som kallas "ART for Human Méiglechkeets, Rethinking Solutions, Transforming Mobility".

Detta projekt är baserat på de andra mobiliteterna som adresseras av den japanska motoriseringen: cyklar, motorcyklar, golfbilar, fyrhjulingar, rullstolar, drönare ...

Video - Yamaha Marine innoverar inom elektriska marina motorer
Video - Yamaha Marine innoverar inom elektriska marina motorer
Video - Yamaha Marine innoverar inom elektriska marina motorer
Video - Yamaha Marine innoverar inom elektriska marina motorer

Share this post

Comment on this post