Yachting Art Magazine

Elbåt - Candela meddelar att den 100:e Candela C8 har sålts

Candela, den svenska tillverkaren av elektriska bärplansbåtar, är på moln nio: dess senaste modell, Candela C8, har just gjort sin första flygning över vattnet och fått sin hundrade fasta beställning. 

Elbåt - Candela meddelar att den 100:e Candela C8 har sålts

Candela är utan tvekan det varv som har det mest relevanta erbjudandet inom området snabba elbåtar för fritidsbåtar, med ett unikt koncept: att ha tänkt ut och utvecklat båtar som flyger ovanför vattnet tack vare sina foils, och därmed gör det möjligt att åka relativt snabbt (20 knop), relativt långt (50 miles), eftersom de inte trycker på vatten, och med största möjliga komfort, ner till vågor på 1,30 meter!

Efter Candela C7, som gjorde det möjligt för Candela-varvet att utveckla konceptet, vars höjdpunkt är den helt egenutvecklade flygdatorn som är identisk med den i ett flygplan, har det svenska varvet nära Stockholm just flugit Candela C8 för första gången, efter 16 månaders utvecklingsarbete, ett öppet skrov med däckad fören och en vacker hytt. Efter att ha nått den planerade starthastigheten på 16 knop lyfte Candela C-8 P-01-prototypen smidigt och flög tyst över vattnet med en marschfart på 20 knop.

Denna första flygning är ett stort ögonblick inte bara för Candela, utan även för motorbåtsbranschen, eftersom Candela C8 är den första relativt "massproducerade" motorbåten med nollutsläpp.

Det svenska varvet strävar efter excellens - de kallar sig själva för båtlivets Tesla - och har satt som mål att erbjuda båtar som är bättre än sina konkurrenter med förbränningsmotorer!

Trots problemen med elektrisk räckvidd och framväxten av syntetiska bränslen (som är icke-fossila och koldioxidfria), för att inte tala om etanol - har Candela helt klart ändrat spelplanen för elbåtar, vars konventionella skrov kräver enorma mängder energi och tömmer även de största litiumjonbatterierna efter bara 30-45 minuters intensiv segling.

Genom att flyga över vågorna på datorstyrda undervattensvingar förbrukar Candela-båtarna 80 procent mindre energi än konventionella elbåtar, vilket ger en mycket större räckvidd och högre hastigheter med enbart batteridrift.

Det som gör hydrofoils så effektiva är den dramatiska minskningen av luftmotståndet. Ett typiskt planande skrov har ett lyft-till-slitageförhållande på 4 till 1, medan Candela C-8 har en lyftfördel på 20 till 1. Vid en fart på 20 knop kan C-8 gå 50 sjömil på sitt 44 kWh-batteri, vilket är 2-3 gånger längre än konventionella elektriska utombordare med 300 % större batterier!!!

På marknaden för elbåtar är Candela klart ledande, med nästan 100 sålda Candela 8:or, och siktar på 400 enheter per år i framtiden.... 2024. 

Med en kostnad på 290 000 euro per enhet ska varvet, som har 70 ingenjörer anställda, inom två år uppnå en omsättning på 120 miljoner euro, vilket motsvarar 60 procent av den franska koncernen Fountaine-Pajots omsättning... 

En Tesla-liknande tillväxt, för vilken varvet nyligen samlade in 24 miljoner euro....

Share this post

Comment on this post