Yachting Art Magazine

Evinrude, första offer för den kovidkrisen i båtindustrin

En ny twist i världen av marinmotorer. Den kanadensiska BRP-gruppen, vars huvudkontor är baserat i Valcourt, Quebec, och vars huvudsakliga kommersiella varumärken är Evinrude, Sea-Doo, Can-Am, Rotax, Alumacraft, Manitou, Quintrex och Stacer ... har just meddelat permanent upphörande av Evinrude utombordsmotormärke och etablering av ett partnerskap med landsmannen Mercury Marine.

Evinrude, första offer för den kovidkrisen i båtindustrin

Krisen kopplad till Covid 19-utbrottet har just gjort gällande sitt första offer i båtliv och båtliv. Evinrudes utombordsmärke, som hade varit i problem i flera år och som hade producerat den allra första utombordsmotorn 1907 (!!!) kommer att slutgiltigt upphöra med sin verksamhet. Dess ägare, den kanadensiska BRP-gruppen, kommer nu att fokusera sin energi på tillverkning av fritidsbåtar.

Det är en riktig åska som skakar världen av nöjesfartyg och kommer att blanda korten djup under de kommande åren i världen av utombordsmotorer: genom att döda Evinrude-varumärket och koncentrera sig på produktion av fritidsbåtar drar BRP den bittera slutsatsen om en genombrottstrategi, som kommer att leda Evinrude till att marginalisera sig själv, genom att förlita sig på 2-takts motorteknologi, när alla tillverkare kommer att byta till 4-taktsmotorer ...

Trots alla egenskaper hos sina E-Tech-motorer (vridmoment vid låga varv, utsläpp, acceleration) är det uppenbart att yachtsmen inte kommer att ha följt, eftersom varumärket endast behöll betydande positioner i Nordamerika och Skandinavien, som sin grundare , amerikanen Ole Evinrude, har norskt ursprung.

Det beslut som tillkännagavs i går i USA har kastat de 650 anställda i Evinrude-anläggningen, baserat i Sturtevant, Wisconsin, till stor ångest, även om BRP har meddelat att webbplatsen kommer att omdirigeras till nya nautiska aktiviteter.

BRP: s desinvestering från den marina motorvärlden förklarar i efterhand sin strategi de senaste månaderna, som har bestått av att köpa ut fritidsbåtbyggare - Alumacraft, Manitou, Telwater - för att diversifiera sin verksamhet. En strategi som bryter med gruppens beslut som fattades 2012, då den beslutade att lämna denna marknad genom att stoppa byggandet av Sea-Doo-båtar, tidigare Celebrity Boats, (som till slut delvis kommer att övertas av Rec Boats Beneteau under varumärket Scarab. ..) .....

Med avvecklingen av Evinrude kommer BRP-gruppen nu att positionera sig som en specialist i små utombordsmotorer med starka positioner i Nordamerika och Australien.

När det gäller deras drivkrafter har BRP just tecknat ett partnerskap med jätte Mercury Marine, som logiskt sett borde få tillbaka värdefull marknadsandel i sin globala kamp med Yamaha, som en del av Evinrude-återförsäljarnätverket har tagit upp Brunswick-gruppens varumärke.

I dessa nautiska mercato, vilka är garantierna, tillgången på reservdelar och kundservice?

En riktig fråga som inte tröttnar på att ifrågasätta följarna av varumärket Evinrude, populariserat på biografen av tecknade filmen Bernard och Bianca ...

 Den Evinrude sländan, i tecknad film Bernard och Bianca av Walt Disney ...

Den Evinrude sländan, i tecknad film Bernard och Bianca av Walt Disney ...

Share this post

Comment on this post