Yachting Art Magazine

Svenska Candela C-7, den första flygande elbåten, vinner tävlingen

Candela C7, den allra första elektriska hydrofoilutombordaren från det svenska varvet Candela, vann världens mest prestigefyllda tävling med elektrisk utombordare i Monaco förra veckan. Genom att slå konventionella elbåtar som är tio gånger starkare visar den högeffektiva C-7 med ett exempel varför framtidens båtar kommer att vara bärplansbåtar.

Svenska Candela C-7, den första flygande elbåten, vinner tävlingen

Candela C-7 är en liten revolution i sig själv, en blandning av en nordisk båt (en klassisk bowrider), med en touch av flygplan (för dess flygdator och foils), och miljöförväntan (en riktigt användbar elbåt).

En produkt som bara kunde födas i Sverige och som i praktiken är den första serietillverkade elektriska foilbåten.

Candela C7 har av sina konstruktörer tydligt positionerats som havets Tesla och är på grund av sitt pris en lyxbåt, men utan att vara prålig - den nordiska karaktären - som en Volvo T8.

Sedan lanseringen 2019 har den också varit den mest sålda lyxiga elbåten i Europav och den mest prisbelönta, med ett häpnadsväckande förbrukningsrekord: nästan 80 % mindre energi än konventionella elbåtar.

Candela C-7 deltog i fredags i YCM International Speed Record race under Monaco Energy Challenge, världens största tävling för elbåtar och båtar med ny energi som anordnas av Yacht Club de Monaco, och slog 14 andra elbåtar i sprinttävlingen på 1/8 nautisk mil. Med en genomsnittshastighet på 27,055 knop korsade Candela C-7 mållinjen med en hastighet på över 31 knop, trots det dåliga vädret och de stora vågorna.

Ännu mer imponerande är att Candela C-7 slog elmotorbåtar med konventionellt skrov med tio gånger starkare motorer, vilket visar att bärplansbåtar är framtiden för motorbåtar.

Den 25-fots Candela C-7 behöver faktiskt bara 25 hästkrafter för att nå en marschfart på 20 knop. Med en maximal effekt på 87 hk vid start är elmotorn liten jämfört med motorer som finns i konventionella planande motorbåtar av samma storlek. På grund av det höga hydrodynamiska motståndet behöver planande båtar vanligtvis flera hundra hästkrafter för att nå höga hastigheter.

Mikael Mahlberg, VD för Candela, säger till Yachting Art Svensk Utgava: "Det här är en stor dag för elbåtar. Vi ville visa att i stället för att installera större motorer och fler batterier i konventionella och ineffektiva skrov kan du med hjälp av hydrofoils använda mindre kraft för att uppnå högre hastigheter och större räckvidd. Det är så vi kan göra båtlivet verkligt hållbart. Att flyga över vattnet ger dig också en jämnare färd i hårt väder.

Svenska Candela C-7, den första flygande elbåten, vinner tävlingen

Share this post

Comment on this post